151162
Książka
W koszyku
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku / Andreas Viestad ; tłumaczenie Małgorzata Rost. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 267, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 20 cm.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. źródło opisu: materiały wydawcy
Status dostępności:
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Filia "Szamoty"
Brak informacji o dostępności: sygn. 392 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Middag i Roma - verdenshistorien i et måltid, 2020
Uwaga ogólna
Tytuł oryginału: En middag i Roma - verdenshistorien i et måltid.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Uwaga dotycząca innej dostępnej postaci fizycznej
Książka dostępna także jako e-book.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej